Overfaldet på Niels Hansen

I forbrydernes fodspor...

 

Pilebo

Sosmedens hus omkring år 1900.

Affotograferet af Heinz Hamann (Tegning i privat eje)

 

Den 11. oktober 1853 mødes Boye og Pranger i Sosmedens hus - Trøyberghuset (Pilebo) - på Båring Mark. På et tidspunkt, medens de sidder og snakker sammen, nævner Boye, sat han havde tænkt sig at begå tyveri i Broendehus, da han mener, at Broendemanden skulle ligge inde med 2-300 rigsdalere.

 

Boyes plan var, at de skulle lokke manden ud af huset og så ville han fange Broendemanden. Sosmeden og Pranger skulle gå ind og tage pengene og konen, der var i huset skulle slås ihjel. Bagefter skulle huset brændes af.

 

Hen på aftenen begiver de sig af sted mod Broendehuset og nogle timer senere når de frem til bestemmelsesstedet. Sosmeden går hen og banker på døren; Broendemanden lukker op og han bliver bedt om at hjælpe, da Sosmeden er væltet med sin vogn.

 

Ruten til Broendehus

 

Niels Hansen henter en lygte og følger med ud og går op ad vejen. På et tidspunkt er Boye alene med Niels prøver han at kaste et reb om halsen på ham, men det mislykkedes, og Niels, der nu aner uråd og vender derfor om for at gå tilbage til sit hus. I det samme kaster Boye en strik om halsen på Niels Hansen og stikker ham i maven med en kniv.

 

Niels får kastet strikken af sig og selv om han er såret formår han at flygte til den tæt ved liggende Broendegård.

 

Scanning stillet til rådighed af Rigsarkivet.

 

Pranger er forduftet. Boye mødes med Sosmeden og de bliver enige om at vende tilbage til Båring Mark. De har fået dårlig samvittighed over, hvad de har gjort.

Tiden går, men som bekendt, så indhenter skæbnen dem.

 

En timestid efter Niels er lagt i seng er der fri bane til at transportere Niels, der er hårdt medtaget af knivstikket, tilbage til sit hus.

 

Niels Hansen, Broendemanden, bliver gift på sit dødsleje den 12. oktober 1853 og afgår ved døden den 14. oktober kl. 9 om formiddagen.

 

Niels Hansen bliver obduceret af stiftsfysicus Aarestrup fra Odense, distriktslæge hr. kancelliråd Toxwerdt fra Middelfart og læge Uldall i Tybind.

 

Se dokumenter i forbindelse med obduktionen.